Kabouterpad in Wijk aan Zee

Foto Piggeltje

Kabouterroute Wijk aan Zee

Via app volgen: Wandeling (kernvankennemerland.nl)

Deze kabouterroute is van Kabouter Piggel (door haar vrienden wordt ze Piggeltje genoemd, ze is namelijk nogal klein). Ik denk dat jij haar best ook Piggeltje mag noemen, want stiekem vindt zij het leuk om klein te zijn, dan val je niet zo op.
Piggeltje is genoemd naar haar betovergrootmoeder Piggelmee. Dat is een kaboutertje dat erg van koffie hield en samen met Tureluur in een Keulse Pot woonde. Kijk maar eens op internet, er zijn leuke verhaaltjes over Piggelmee. Er is ook een leuk versje over de betovergrootmoeder van Piggeltje en dat begint zo:
 
In het land der blonde duinen
En niet heel ver van de zee,
Woonde eens een dwergenpaartje
En dat heette ‘Piggelmee’.
 
Piggeltje vindt het erg leuk dat zij ook in de duinen woont. Maar ze woont niet in een Keulse Pot. In wat voor huisje denk jij dat Piggeltje woont?
 
Als je deze wandeling loopt, dan kun je bij iedere wegwijzer een opdracht doen. Daarnaast is het leuk om iets te picknicken mee te nemen. De wandeling loopt namelijk ook over een grote weide, waar je fijn spelen kunt en een picknickkleed neer kunt leggen. Wel gezond eten meenemen hoor! Piggeltje houdt niet van snoep.

 
Opdracht 1:
Goed zo, jullie hebben het eerste paaltje gevonden. Bij ieder paaltje is er een opdracht. 
Overdag werkt Piggeltje heel hard. Het is namelijk haar taak om zwerfafval op te ruimen in dit gebied. Misschien zie je haar wel. Wil jij haar helpen? Verderop staat een prullenbak, daar kun je je afval kwijt.

Opdracht 2:
Zie jij de grote vijver al? Kabouter Piggel zit graag op het bankje. Dan neemt ze even pauze van haar werk en drinkt een slokje water. Niet uit de vijver natuurlijk, maar uit haar speciale drinkwaterbidon. Die heeft zij altijd bij zich. En jij? Hoeveel glazen water drink jij op een dag? Hoeveel vingers zijn dat? Steek maar in de lucht.

Opdracht 3:
Iets verderop staat een hele mooie boom. Kijk maar eens aan de linkerkant van het pad. Piggeltje klimt graag in deze boom. Kun jij dat ook?

Opdracht 4:
Kabouter Piggel is een echte verzamelaar. Weet je wat dat is? Naast zwerfafval verzamelt zij graag blaadjes en takjes. Die liggen vaak zomaar op de grond. Zoek jij ook een paar takjes en blaadjes? Die kun je thuis op een groot vel papier plakken. Daar kan je dan een mooie tekening van Kabouter Piggel bij maken. Hoe denk jij dat ze er uit ziet? Is ze groter of kleiner dan jij? Welke kleur haar zal ze hebben en welke kleur ogen?

Opdracht 5:
Nu kom je bij de speelweide. Hier kun je fijn picknicken en spelletjes doen. Kabouter Piggel houdt van tikkertje. En jij? Welke spelletjes vind jij leuk om buiten te spelen?
Ben je hier met vriendjes? Dan kunnen jullie samen ook even tikkertje doen.

Opdracht6:
Zie je hier die grijze steen? Dat is onderdeel van een ‘Lunet’. Informatie over de Lunet staat op het bord, misschien wil je begeleider dat aan je voorlezen. Of kun je dat al zelf? Je vindt meer van deze stenen in dit gebied. Ze zijn genummerd. Welk nummer staat er op deze?

Opdracht 7:
Kabouter Piggel is ook gek op dieren. Ze houdt heel erg veel van honden. Dat is maar goed ook, want die komen hier ook graag met hun baasjes. Van welke dieren houd jij? En welke dieren zouden er hier in de duinen leven, net als Piggeltje?
In ieder geval leven er ook haasjes en konijnen! Ren nu maar als een haas naar het volgende paaltje.

Opdracht 8:
Kabouter Piggel eet graag groenten en fruit. Snoep daar houdt ze niet van, dat weet je al. Welke groenten vind jij lekker om te eten? Piggel houdt van broccoli en van boerenkool. Lust jij dat ook? Noem vijf groenten op die jij heel lekker vindt.

Opdracht 9:
Wat een mooi zandpad is dit he?! Daar kun je mooi in ver springen weet je dat? Hoe ver kun jij springen? En hoe ver kunnen jouw vriendjes en vriendinnetjes springen? Wie maakt de mooiste sprong?

Opdracht 10:
Kabouter Piggel kan ook heel zachtjes lopen. Dan is ze muisstil en loopt ze op haar teentjes. Kun jij dat ook? Loop dan maar eens op je teentjes en muisstil naar het volgende paaltje.

Opdracht 11:
Kabouter Piggel houdt veel van lieveheersbeestje. Haar lieveheersbeestje-vriendinnetje heeft wel 10 stippen op haar rug. Veel he?! Steek je handjes maar in de lucht en tel je vingertjes. Dat zijn net zoveel stippen als jij vingertjes hebt. Zet maar eens 10 grote stappen naar beneden.

Opdracht 12:
Kon jij straks rennen als een haas? Goed zeg! Kun jij ook huppelen als een konijntje? Huppel dan maar eens naar het volgende bordje.

Opdracht 13:
Ken jij kabouterliedjes? Piggel zingt graag die van kabouter Spillebeen. Dat is een verre neef van haar. De kabouterdans vindt ze ook leuk om te doen. Doe jij met haar mee? 
Wie kent er nog een leuk liedje? Zing dan maar eens om de beurt. Piggeltje houdt daar erg van. Zingen tijdens het werken, dat doet ze elke dag. Maar ook tijdens het koken, en onder de douche. Waar zing jij het liefste?

Opdracht 14:
Kabouter Piggell is heel klein maar kan toch heel hoog springen. Hoe hoog kan jij springen? Laat maar eens zien en spring zo hoog als je kan!

Opdracht 15:
We zijn nu aan het einde van de route. Vond je het leuk hier? Heb je alle paaltjes gevonden en alle opdrachten gedaan? Dan verdien jij vast en zeker een kabouterdiploma. 

Je ziet haar misschien niet, maar Piggeltje zwaait je nu gedag. Doei, doei, tot de volgende keer!